Devirusare în Safe mode

Devirusare în Safe mode

E aproape imposibil de crezut că exista în lume măcar un singur utilizator Windows care să nu fi avut în viaţa lui probleme cu viruşii. Ba mai degrabă inclinăm să credem că o mare parte dintre aceşti utilizatori au căpătat  în repetate rânduri nişte infecţii atât de îndărătnice încât cu greu s-au lăsat “trimise la plimbare” (de obicei e vorba de viruşi care modifcă modul de comportare al sistemului de operare sau care împiedică antivirusul instalat să funcţioneze normal, acesta neputând detecta pericolele). Pentru aceşti utilizatori – şi pentru cei care le vor călca pe urme – soluţia cea mai simplă de a scăpa de viruşii încăpăţânaţi este bootarea Windowsului în Safe Mode (mod în care Windowsul rulează numai procesele esenţiale pentru funcţionarea sistemului, împiedicând în acest fel lansarea proceselor malware) şi folosirea unui antivirus portabil pentru a face curăţenie în sistem.

Cum bootăm Windowsul în Safe Mode?

Dacă sunteţi posesorii unui sistem de operare Windows XP şi aveţi ceva probleme cu Ulise, pentru a boota Windowsul în Safe Mode urmaţi paşii de mai jos:

  • deschideţi Run (Win+R sau din Start Menu) şi tastaţi msconfig apoi daţi Enter.
  • în tab-ul Boot bifaţi /SAFEBOOT şi selectaţi MINIMAL.

  • OK, apoi daţi restart.
  • ecranul de întâmpinare ar trebui să arate aşa:

Dacă încă vă chinuiţi cu un Vista sau aţi reuşit să puneţi mâna pe un Windows 7, puteţi convinge sistemul să booteze în Safe Mode tot din msconfig (pe care îl mai puteţi deschide şi din Search-ul din Start Menu). Apoi, în tab-ul Boot, bifaţi Safe Mode şi selectaţi Minimal, după care evident, daţi restart (dacă aveţi instalate două sisteme Windows în dual-boot şi doriţi să bootaţi în Safe Mode OS-ul secundar, înainte de a da restart, tot în msconfig, daţi click pe Set as default).

De ce este important să folosiţi un antivirus portabil pentru a vă curăţa computerul de viruşi?

În primul rând, pentru că, aşa cum spuneam şi la începutul articolului, unii viruşi au obiceiul să “bage beţe în roate” antivirusului instalat, astfel încât acesta să nu îi mai poată detecta sau, mai rău, să nu mai poată funcţiona deloc.

În al doilea rând, pentru că, în Safe Mode pe Windows nu se poate instala nici un program. De unde rezultă că un antivirus portabil, care nu modifică nimic în sistem, este ideal.

Ce antivirus portabil să folosim pentru a ne curăţa computerul de viruşi în Safe Mode

În principiu, orice antivirus portabil doriţi. Aproape fiecare program antivirus are şi o versiune portabilă, aşa că  aveţi de unde alege. Dar dacă doriţi să mergeţi pe mâna noastră, noi recomandăm (nu garantăm că este cel mai eficient în toate cazurile majore de virusare) SUPERAntiSpyware-link de download şi detalii despre acesta găsiţi  (înainte de a folosi acest antivirus în Safe Mode, este bine să îi faceţi update-urile de baze de date şi definiţii de viruşi în Normal Mode). Sau Microsoft Malicious Software Removal Tool (descărcaţi de aici), care – surprinzător sau nu –îşi face treaba destul de bine.

Notă: Bootarea Windowsului în Safe Mode se poate face şi apăsând tasta F8 la pornirea sau după restartarea sistemului, dar având în vedere că sunt şanse destul de mari să rataţi momentul (iar în unele cazuri nici nu aveţi idee când este acesta), recomandăm folosirea msconfig pentru a realiza acest lucru.

Lasă un comentariu

*Câmpuri obligatorii Validați câmpurile necesare

*

*